Wie ben ik?

Johan Helder (Ter-Apel 1962)

In 2012 ben ik afgestudeerd aan de “Nieuwe Academie Utrecht”. Ik bouwde toen van afvalmateriaal uit de keuken en speelgoed auto’s een maquette van een suggestieve stad dit belichte ik met fietslampjes en maakte daar een foto’s van.

Sinds 2017 woon ik in Valkenburg en heb uitzicht op het natuurgebied Ingendael.Tijdens mijn wandelingen raakte ik steeds meer gefascineerd door de bomen, de levende en dode bomen.
De vergankelijkheid van het leven en opgaan in de natuur. Ik dacht tijdens een wandeling na over mijn eigen dood en kwam voor mezelf uit om op een natuurlijke manier te laten begraven in een natuurgraf met een boomschijf met mijn naam en dan op den duur op te gaan in de aarde.

De boom is erg belangrijk in ons bestaan en daarom stel ik de boom centraal in mijn werk, en teken er vaak een mens figuur erin.Ik teken de boom o.a. met houtskool, potloden, pastelkrijt, oliepastel soms fineliners.Daarnaast maak ik met mijn telefoon foto’s tijdens mijn wandeling of soms een kort filmpje.

Een beeld van mij

In ‘Kijkje in Kunst’ gaan Marres Maastricht vloggers Marthe en Lieke op bezoek bij kunstenaars die hun werk exposeren in de Limburg Biënnale. Gewapend met een camera bellen ze bij hen aan, benieuwd naar de kunstenaar achter het werk.

Opleidingen

Nieuwe Academie in Utrecht
Fotoworkshop bij Foam in Amsterdam
Fotografie cursus in Hilversum

Exposities

Mijn werk was te zien in:

Amsterdam, Loods6 eindexpositie
Amsterdam, Etalages Staatsliedenbuurt
Rotterdam, enkele foto’s ‘Art R’dam’
Losser, Steenfabriek
Middelbeers, Kerk
Maastricht, Limburg Biënnale in Marres